Hoppa till sidans innehåll

Slipning av skridskor


Under denna rubrik har vi samlat ett antal vanliga frågor om slipning av skridskor i klubbens regi. Vi rekommenderar er att läsa samtliga svar innan ni slipar första gången.

VAD kan jag slipa hos SKK?

SKK är en konståkningsförening, därför ligger fokus på slipning av konståkningsskridskor. Andra skridskor (tex "Jofa"-skridskor och hockeyrör) slipas om möjligt och i mån av tid men prioriteras inte i första hand om det ligger konståkningsskridskor och väntar på slipning.

 • Slipning genomförs av i första hand konståkningsskridskor.
 • Skadade skenor (tex. rostiga eller krökta skenor) slipas inte.
 • Vid tveksamma fall sker alltid samråd med åkaren före slipningen startas. Ev. slipning sker därefter helt på åkarens risk (dvs. skadas skena/känga av slipningen ersätts detta inte av klubben).
 • Långfärdsskridskor och hastighetsskridskor kan inte slipas i klubbens maskin då skenlängden på dessa är för lång för klubbens maskin.
 • Maskinen har en begränsning i att vi inte kan slipa smalare skenor än 2,5 mm med bra resultat. Det är inte vanligt men kan förekomma på visa enklare skridskomodeller.

NOTERA:

Sedan 2010 har skenor med avsmalnade tvärsnitt (t.ex. Wilson GoldSeal och GoldStar) samt skenor av lättviktstyp (fästen av t.ex. aluminium och kolfiber) börjat förekomma i större omfattning på nya och begagnade skridskor.

Klubbens maskin är f.n. inte lämpad för de avsmalnade skenorna och för lättviktsskenor är det mycket beroende på modell.

Det är extra viktigt att vara medveten om detta när ni köper nytt eller begagnat. I värsta fall behöver skridskorna transporteras till Göteborg / Stenungsund eller ert inköpsställe vid varje slipning.

Prata gärna med sliparna innan ni väljer skena för att få reda på möjliga konsekvenser av ert val av skena / skridsko. Gärna före ni köper något.

Skenor som inte kan slipas hos SKK hänvisas till slipning på andra klubbar / Skrisko återförsäljare. Prata med sliparna så kan de ge råd.

Visa svar


Dölj svar


KOSTNAD för slipning av skridskor?

Kostnaden för slipning beror på om skridskon används av åkare som är aktiv i SKK eller om skridskorna tillhör andra åkare.

 • 80 kr / par för SKK-åkares skridskor
 • 100 kr / par för övriga skridskor

Visa svar


Dölj svar


VEM kan slipa?

Kontakt uppgifter till föräldrar är upplärda på SKKs slipmaskin finns under "KONTAKTA SKK"

För dessa slipare tar klubben ansvar för skador som uppstår pga. slipningen. Övriga ombeds vänligen men bestämt att inte försöka använda slipmaskinen alls.

Vill någon lära sig att slipa så kontaktar ni de upplärda föräldrarna för en utbildning.

Visa svar


Dölj svar


VIKTIGT att veta!

Endast av klubben upplärda slipare tillåts använda klubbens slipmaskinen!

Klubben ersätter skador som uppstår under slipning om slipning sker av upplärda personer!

Lämna feedback till sliparna om ni känner att ni vill ha lite mer bett i skenan, om den har blivet för vass etc. Det är er feedback som gör att de utvecklas som slipare! Det är också er feedback som avgör om ni kommer vara nöjda med era skridskor efter slipning.

Tycker du sliparna har gjort ett bra jobb med dina skridskor är det också uppskattat att få veta.

Icke upplärda slipare är själva ersättningsskyldiga för skador som uppstår om maskinen används olovligen! Detta gäller skador på såväl skena och känga som maskin och övrig omgivning.

Visa svar


Dölj svar


NÄR slipar vi?

Slipning sker kontinuerligt under huvudsäsongen.

Slipning sker efter överenskommelse under för- och eftersäsong.

Andra klubbar som önskar slipning ombeds ringa och avtala tid med en av klubbens slipare för att säkert få slipning utförd i rätt tid.

Om det är bråttom - ring och avtala tid med en slipare.

Visa svar


Dölj svar


VAR lämnar jag in mina skridskor?

Om möjligt så samlar vi ihop ett antal skridskor och slipar vid samma tillfälle för att effektivisera tiden som sliparna lägger på detta.

 • Lämna skridskor med mjuka skydd, pengar och ett telefonnummer i Skrubben i lådan märkt "oslipade". Lådan står på "back-hyllorna" bland skridskorna.
 • Lägg pengar och telefonnummer (helst ett mobilnummer för att öka chansen att vi når er om frågor uppstår) i ena skridskon.
 • Skridskorna slipas normalt inom 5 dagar (vanligen på måndag, onsdag eller lördag).
 • Slipade skridskor hämtas i skrubben i låda märkt "slipade".
 • Det finns inget behov av att knyta ihop skridskornas snören.

Visa svar


Dölj svar


HUR slipar vi?

Följande information kan vara bra att känna till innan ni slipar era skridskor hos SKK:

 • Slipning sker med en NC-slip från Svenska Cag One.
 • Maskinen har bl.a. program speciellt utvecklat för konståkningsskridskor.
 • Slipskivan är av en mjukare kvalitet som ger en finare yta.
 • Som "standard" slipas med en skål-radie på 12,5 - 12,6 mm.
 • Har ni önskemål på skål-radier eller annan information ber vi er prata med sliparna innan ni lämnar skridskorna i skrubben. Det finns goda möjligheter att ta individuell hänsyn till åkarna vid slipning.
 • Övriga skridskor (icke konståkningsskridskor) slipas med samma skål och form som konståkningsskridskor alternativt kopieras befintlig profil och hål-radien sätts till 12,5 mm om inget annat önskas.

 

Cag One

Visa svar


Dölj svar 

 

 

majoren skövde


Lorentzon 

 


 


AssemblinWibergs Web


Lorentzon styr


CEJN AB


 

 


Grönsakshuset SkövdeMP Skating


Postadress:
Skövde KK - Konståkning
Billingehov
54142 Skövde

Besöksadress:
Billingehov
54142 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info