Behöver man dyra skridskor?
När barnen barn börjar åka skridskor är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité.
Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.
"Vanliga" skridskor är olämpliga att åka på då de ofta är mjuka som handskar och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.
Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspass. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora skridskor eller för löst knutna.
Med allt ovan sagt så behöver inte bra skridskor innebära att de gör ett stort hål i din ekonomi. Nästan alla tillverkarna av konståkningsskridskor har nybörjarmodeller i sitt sortiment med lite enklare skenor. Dessa fungerar ofta de första 1-2 åren.
Det finns även en begagnad marknad för välskötta konståkningsskridskor. Antingen letar man själv efter ett par välskötta begagnade skridskor eller så köper man nya skridskor själv. Sköter man sina skridskor så kan de säljas för en betydande del av ny-priset då barnet växt ur dem. Begagnade skridskor av god kvalitet finns ett nästan omättligt sug efter. Ofta kan ett par skridskor passera ett flertal åkare då barn växer fort.