Hoppa till sidans innehåll

Om skridskor


Nedan samlas ett antal vanliga frågor om skridskor utom frågor kring slipning  som är samlat under en egen kategori.

Behöver man dyra skridskor?

När barnen barn börjar åka skridskor är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité.

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

"Vanliga" skridskor är olämpliga att åka på då de ofta är mjuka som handskar och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspass. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora skridskor eller för löst knutna.

Med allt ovan sagt så behöver inte bra skridskor innebära att de gör ett stort hål i din ekonomi. Nästan alla tillverkarna av konståkningsskridskor har nybörjarmodeller i sitt sortiment med lite enklare skenor. Dessa fungerar ofta de första 1-2 åren.

Det finns även en begagnad marknad för välskötta konståkningsskridskor. Antingen letar man själv efter ett par välskötta begagnade skridskor eller så köper man nya skridskor själv. Sköter man sina skridskor så kan de säljas för en betydande del av ny-priset då barnet växt ur dem. Begagnade skridskor av god kvalitet finns ett nästan omättligt sug efter. Ofta kan ett par skridskor passera ett flertal åkare då barn växer fort.

Visa svar


Dölj svar


Vilken storlek behöver jag på skridskorna?

Kängan för skridskoåkning är ett tekniskt verktyg, därför måste passformen kring foten vara mycket god. Korrekt storlek på kängan garanterar både komfort och bättre skridskoåkning. En felaktig storlek på kängan kan orsaka problem för dina fötter och förtar dina ansträngningar inom konståkning.

Storleken på kängorna anges i flera system beroende på vilket land tillverkaren kommer från. Storleken på EDEA-kängor, som är vanliga i klubben, är i millimeter, med steg om 5 millimeter per storlek för maximal passform. Det bästa sättet är att mäta foten och kängan med en mätsticka för att säkert få rätt storlek.

För att kontrollera din storlek kliver du i kängan utan snöre och trycker foten hela vägen fram tills din tå slår i kängan. På så sätt kan du kontrollera hur mycket utrymme som finns kvar bakom hälen. Normalt, för en växande fot, ska du lämna ett utrymme på ca 10 millimeter (absolut maximalt 15 mm). I en fot som slutat växa kan du lämna ett avstånd på ca 5 millimeter.

Storlek 

En känga som är för stor påverkar din skridskoförmåga och kan ge upphov till skador på foten. Vi föreslår att du använder strumpor i mikrofiber eller annat smidigt, absorberande material för att minska friktionen med kängans foder. Strumpan bör inte ha någon söm i området kring tårna för att undvika tryck på tårna.

Lite dyrare kängor kan även ha olika bredd på lästen för att passa olika fötter. Lästens bredd anges ofta med ett S, M eller L efter storleken på kängan.

 

 

Visa svar


Dölj svar


Att jämföra skridskostorlekar...

Skridskor anges i ett antal olika storlekar som skiljer sig från vanliga skor. Nedanstående tabell ger en vägledning till vilken storlek ni skall leta efter. Det finns dock ingen ersättning för att, om det alls är möjligt, prova kängorna före köp då både bredd och form på lästen varierar mellan olika tillverkare.

 

GRAF

             
Skridskostorlek 7c 8c 9c 10c 11c 12c 13c 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4
Skostorlek 24 25 26 28 29 30 31 33 33 34 34 35 36 36
                             
Skridskostorlek 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11
Skostorlek 37 38 38 39 40 40 40 42 42 43 44 44 45 46
                             

Risport / Edea

Skridskostorlek   190 195 200 205 210 215 220 225 230 235 240 245  
Skostorlek   28 29 30 31 31,5 32 33 34 34,5 35 36 37  
                             
Skridskostorlek   250 255 260 265 270 275 280 285 290 295 300 305  
Skostorlek   37,5 38 39 40 40,5 41 42 42,5 43 44 45 46  

 

Ni kan även ladda ned en PDF-fil från EDEA där mått och storlekar mellan olika länder jämförs. I Sverige används (oftast) storlekstabellen "Euro" för vanliga skor. Använd tabellen "Actual foot measurmet" för att avgöra vilken storlek du bör ha på en EDEA känga.

Visa svar


Dölj svar


Hur snörar man sina skridskor korrekt?

En korrekt snörning av kängorna är grundläggande:

 • För att hålla foten i sin naturliga ställning inuti kängan.
 • För att låta kängan arbeta på ett korrekt sätt, utan veck eller att tungan förskjuts i sidled.

Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara hårdare för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lite lösare snörning överst säkrar en behaglig passform.

Snörning

Hur man snörar

Med snörning från utsidan, vilket innebär att man för in snörändorna i hålet från utsidan till insidan av kängan, ger det följande fördelar:

 • Snöret ger inte någon direkt press på foten vid insteget.
 • Det snörar kängan homogent.
 • Snöret blir självlåsande i varje loop.

I området med hakar föreslår vi att man snörar runt hakarna uppifrån toppen och nedåt, vilket resulterar i:

 • En bättre funktion av haken.
 • Snöret blir självlåsande i varje loop.
 • Med snöret i en "V"-form hjälper det fotleden att böja sig.

Våra fötter är inte symmetriska. Den inre delen av foten har större volym, medan den yttre delen har mindre volym. I alla kängor har tungan funktion att skydda foten vid insteget och hjälpa leden att böja sig. Vid felaktig snörning är det naturligt att tungan följer med fotens form, och glider utåt. För att förhindra att detta händer finns, på vissa modeller av skridskor, en ögla sydd i området där tungan ansluter till kängan. Det finns två sätt att använda öglan:

 • Låt båda skosnören gå igenom loopen.
 • Låt endast en snörända gå genom öglan och ”snurra” sedan snöret för att låsa tungan.

Visa svar


Dölj svar


Hur sköter jag mina skridskor?

Det finns flera anledningar till att ta väl hand om sina skridskor:

 • Bra skridskor, kängor och skenor, är ett måste för bästa träningsresultat
 • Misskötta skridskor ger ett lägre (eller inget) andrahandsvärde
 • Reparationer och extra omslipningar tar tid och är en onödig kostnad

 

Här är några enkla skötselråd för dina skridskor

 • Använd ALLTID skenskydd utanför isen. Grus och småstenar från skor kommer att ge skador på skenan som i värsta fall kan vara svåra att slipa bort.
 • Använd ALLTID skenskydd då du går med skridskorna i omklädningsrummet. Att bli trampad av en skridsko med skenskydd gör rejält ont. Utan skenskydd är det MYCKET värre och det finns många bara fötter i omklädningsrummet.
 • Skenskydden ska endast sitta på när du går med skridskorna utanför isen. Sitter skydden på en längre tid så rostar skenan.
 • Skenskydden bör kontrolleras då och då så att grus och smuts inte samlas i skydden, annars får man snart repor i skenan.
 • Torka alltid av skena och sula med en handduk efter avslutad åkning innan du lägger skridskorna i väskan.
 • Skaffa gärna speciella tygskydd för skenan som används vid transporter och förvaring av skridskorna.
 • Ta alltid ur skridskorna ur väskan när du kommer hem så att de kan torka. Torka inte fuktiga skridskor över ett varmt element. De ska torka i rumstemperatur.
 • Placera inte kängorna bredvid eld eller mycket varma föremål.
 • Kontrollera regelbundet att inte skruvarna som håller fast skenan sitter löst eller går runt.
 • Ta som vana att alltid titta över skridskorna efter veckans träning, och alltid före en tävling eller uppvisning.
 • Rengör skridskorna efter varje användning genom att ta bort smuts och damm.
 • Rengör vid behov utsidan av kängan med hjälp av lite mild tvål och vatten.
 • Välslipade skridskor är viktigt för ett bra träningsresultat. Tränarna kan visa hur du kan kolla slipningen av skenan.
 • Om kängan blir skavd på ytan och lädret framträder, måla på ny färg för att skydda lädret som annars drar åt sig vatten. Skridskoåterförsäljarna har ofta färgmatchad polish till just ditt märke av skridskor.
 • Gör rent skenskydden med jämna mellanrum. Det samlas damm och smuts i dem som gör att skenan nöts fortare än nödvändigt.

Visa svar


Dölj svar


Om du får besvär av skridskorna

En del barn har aldrig problem med skridskorna medan andra får varierande grad av obehag. Det händer att nya skridskor till en början skaver eller sitter för hårt mot foten och skapar så mycket obehag att det blir svårt att åka. Fram tills dess att skridskorna är inåkta kan det vara jobbigt för barnet att åka. Även den som köper begagnade skridskor kan råka ut för samma sak eftersom de då är inåkta av någon annan

 

Nedan finns några tips och beprövade metoder för att avhjälpa besvär med skridskorna.

 • Om skridskon trycker mot anklarna kan man göra skumgummibitar med ett litet hål som sätts över anklarna, innanför strumpan. På detta sätt flyttas belastningen från ankeln och hamnar utanför denna.
 • Smörj in utsatta ställen på foten med Försvarets hudsalva.
 • Om det redan har skavt så att rodnad uppkommit kan man sätta självhäftande väv eller compeed där det skaver vartefter man kan sätta de tidigare beskrivna skumgummibitarna ovanpå.
 • Nylonstrumpa utanpå vanlig strumpa minskar friktionen mellan fot och sko och kan därför motverka att skavsår uppkommer.
 • En del mer avancerade modellerna av konståkningsskridskor finns i S, M eller L , vilket innebär att skridskokängorna kan fås i utförande med olika bredd på lästen beroende på åkarens fot.
 • Vissa skomakare kan justera lästen vid behov.
  OBSERVERA!! Alla skomakare kan INTE göra det ordentligt på konståkningskängor. Prata med klubbens huvudtränare FÖRE du lämnar in dina skridskor. Det är mycket pengar som kastas bort OM det går fel.

 

Visa svar


Dölj svar 

 

 

majoren skövde


Lorentzon 

 


 


AssemblinWibergs Web


Lorentzon styr


CEJN AB


 

 


Grönsakshuset SkövdeMP Skating


Postadress:
Skövde KK - Konståkning
Billingehov
54142 Skövde

Besöksadress:
Billingehov
54142 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info