Vad ska jag tänka på när jag handlar utrustning?
Det finns några saker som är bra att tänka på när man ska köpa utrustning och det gäller samma regler som i alla andra sammanhang. Grunden är att läsa på om utrustning som man inte kan mycket om. Fråga andra, läs på nätet, jämför priser och recensioner, etc.
Med andra ord, uppför dig som en medveten konsument. Några grundtips finns dock inom konståkning och SKK:
- Använd sunt förnuft och skicka inte pengar i förskott för något du inte har sett själv. Detta gäller ALLTID i ALLA sammanhang!
- Hämta helst saker hos säljaren om det inte är en etablerad butik.
- Kolla om klubben redan har sakerna du vill ha hemma? Ofta kan vi ha både bättre priser och direktleverans till dig.
Skridskor är ett kapitel för sig och förtjänar extra kommentarer då det båda kan vara dyrt och är viktigt för att det skall vara roligt att träna samtidigt som man förebygger skador. En bra start på skridskoköpet är att:
- Prata med tränare och/eller slipare innan ni gör större investeringar i skridskor. Dyrt är tyvärr ofta (men inte alltid) detsamma som bra. "Bäst" är inte alltid detsamma som att det är "mest lämpligt" för alla åkare!
- Fråga er själva vilken nivå åkaren tränar på. Är det en nivå där det bästa materialet är nödvändigt?
Ett par hårda kängor med avancerade skenor avsedda för en elitåkare gör inte alltid åkningen lättare för en nybörjare. Alltför ofta vill vi våra barn skall få det bästa, men ibland blir det fel och blir dyrt för er och svåråkt för barnet.
- På samma sätt gäller att de allra billigaste skridskorna i vanliga sportbutiker sällan är tillräckligt bra ens för att träna ett fåtal gånger i veckan. Ofta är dessa alltför mjuka i kängorna och åkaren riskerar att vricka sig när fotleden inte får det stöd som behövs.