Hoppa till sidans innehåll

Frågor & Svar


Nedan ges svar på ett antal vanliga frågor om Skövde konståkningsklubb och konståkning. En del av svaren kan innehålla länkar till ytterligare information på andra webbplatser.

Jag är intresserad av att börja åka...

Intresseanmälan till de olika grupperna görs här:
Vill du lära dig att åka skridskor eller träna konståkning?

Om du har mer frågor som du inte hittat svar på, kontakta klubben för mer information om SKKs olika skolor och vilka grupper som tränar när och hur mycket.

Information om hur du kontaktar SKK finns i ett av svaren nedan på denna sida.

Visa svar


Dölj svar


Vilka grundkunskaper behövs för att börja åka?

Egentligen inga alls då klubbens målsättning är att erbjuda åkning på alla nivåer.

Är man helt utan skridskovana rekommenderas Skridskoskolan som finns för både barn och vuxna.

Många som går i Konståkningsskola har startat i SKKs skridskoskola och fortsätter sedan i Konståkningskolan då de behärskar grunderna och vill börja åka mer än en gång i veckan.

Mer information om respektive skolas mål och ambition finns i respektive skolas arbetsrum som nås från genvägarna längst upp på denna sida.

Visa svar


Dölj svar


Vilken utrustning behöver jag?

Beroende på vilken nivå man befinner sig på behövs olika utrustning. Om du är osäker hör efter med någon av tränarna så hjälper de er.


Skridskoskola

Skridskorna är nummer ett i en åkares utrustning. Dom ska vara stadiga, slipade och kan vara både med eller utan taggar. Lika viktig är hjälmen. Alla som åker i skridskoskolan ska ha hjälm när man är på isen. Märk gärna hjälmen med barnets namn på utsidan av hjälmen. Någon annan utrustning behövs inte, men varma, smidiga kläder och ett par fingervantar kan vara skönt att ha på händerna.

 

Konståkningsskolan

När vi tränar i dessa grupper är det viktigt att man har stadiga skridskor med taggar för att grunderna ska tränas in rätt och för att taggarna används i flera av hoppen. Det är också viktigt att skridskorna inte är för stora.”Riktiga” konståkningsskridskor kan man inte köpa i vanliga sportaffärer. Oftast finns det bra begagnade skridskor att få tag i, så det behöver inte bli så dyrt. Kolla gärna med din tränare först. Man kan ha tur att man kan köpa någons skridskor inom klubben vilket brukar vara väldigt smidigt då man brukas ge möjlighet att testa skridskorna innan köp.

Hårda skydd och mjuka skydd ska man ha. De mjuka skydden ska man ha på när man förvarar skridskorna mellan träningarna och de hårda skydden ska man ha på skridskorna när man går från och till isen.Det är också viktigt att ha med en liten handduk så att åkaren kan torka av skenorna innan de läggs i de mjuka skydden. Skydden är till för att skydda skridskorna. Har man köpt "riktiga" konståkningsskridskor så är det inte roligt om de förstörs på grund av att de missköts.

Långt hår ska vara uppsatt, även om man har hjälm. När det gäller kläder ska man inte ha för stora och klumpiga kläder, utan smidiga och åtsittande. Dels blir det lättare för barnen att utföra olika rörelser och dels är det lättare för tränarna att se att rörelser utförs på rätt sätt.

 

B2

I denna gruppen så börjar vi med fys och då måste man ha gympaskor och hopprep.. När man kommit till denna grupp börjar man så smått att testa och tävla och då är det viktigt att ha tejp och extra skosnören tillgängligt.

 

Tävlingsgrupper (A1, A2, B1)

Här är utrustningen mycket viktig. Skridskorna bör vara stadiga med riktiga taggar. Den hårda hjälmen har nu tagits av och det är ett måste att håret är uppsatt. På isen har man åtsittande kläder. Nu behövs även dräkt till tävling.

Lindor, compeed och isspray/kylspray är fördelaktigt att ha tillgängligt.

 

Visa svar


Dölj svar


Vad ska jag tänka på när jag handlar utrustning?

Det finns några saker som är bra att tänka på när man ska köpa utrustning och det gäller samma regler som i alla andra sammanhang. Grunden är att läsa på om utrustning som man inte kan mycket om. Fråga andra, läs på nätet, jämför priser och recensioner, etc.

Med andra ord, uppför dig som en medveten konsument. Några grundtips finns dock inom konståkning och SKK:

 1. Använd sunt förnuft och skicka inte pengar i förskott för något du inte har sett själv. Detta gäller ALLTID i ALLA sammanhang!
 2. Hämta helst saker hos säljaren om det inte är en etablerad butik.
 3. Kolla om klubben redan har sakerna du vill ha hemma? Ofta kan vi ha både bättre priser och direktleverans till dig.

Skridskor är ett kapitel för sig och förtjänar extra kommentarer då det båda kan vara dyrt och är viktigt för att det skall vara roligt att träna samtidigt som man förebygger skador. En bra start på skridskoköpet är att:

 1. Prata med tränare och/eller slipare innan ni gör större investeringar i skridskor. Dyrt är tyvärr ofta (men inte alltid) detsamma som bra. "Bäst" är inte alltid detsamma som att det är "mest lämpligt" för alla åkare!
 2. Fråga er själva vilken nivå åkaren tränar på. Är det en nivå där det bästa materialet är nödvändigt?
  Ett par hårda kängor med avancerade skenor avsedda för en elitåkare gör inte alltid åkningen lättare för en nybörjare. Alltför ofta vill vi våra barn skall få det bästa, men ibland blir det fel och blir dyrt för er och svåråkt för barnet.
 3. På samma sätt gäller att de allra billigaste skridskorna i vanliga sportbutiker sällan är tillräckligt bra ens för att träna ett fåtal gånger i veckan. Ofta är dessa alltför mjuka i kängorna och åkaren riskerar att vricka sig när fotleden inte får det stöd som behövs.

Visa svar


Dölj svar


När får man åka utan hjälm?

En av de vanligaste frågorna när man åkt ett tag är när man får ta av sig hjälmen.

I Skövde KK uppmuntras användning av hjälm så länge som möjligt. 30-35 mm is ovanpå en betongplatta är mer än tillräckligt för att orsaka en ordentlig hjärnskakning om man faller fel.

SKK tillåter inte åkare att ta av den hårda hjälmen före man klarat sina 1-1 test och det finns ingen anledning att ta av den före man klarat alla enkelhopp inklusive axel.

Den mjuka hjälm ("pannbands-hjälm") som lite äldre åkare har skall användas till minst avklarat 3-3 test.

Tränaren har det yttersta ansvaret för åkarna på isen och kan alltid kräva att en åkare använder hjälm oavsett vilket test åkaren klarat. Det är enbart tränaren som kan bedöma om åkaren har förmågan att falla på isen utan onödig risk för skada.

Visa svar


Dölj svar


Att tänka på inför och under träning

Åkare:

 • Visa respekt och hänsyn mot tränare och kompisar i gruppen.
 • Kom i tid till träningen så att åkaren är på isen när träningen börjar. Har träningen börjat är det störande för tränaren och de andra åkarna med eftersläntrare.
 • Följ tränarens instruktioner och koncentrera dig på vad du själv gör.
 • På isen avstår åkarna från prat och annat som stör dina kamrater.
 • Ha inte alltför pösiga kläder.
 • Använd ALLTID skenskydd på dina skridskor fort du kliver av isen. Dels för att undvika att skada skenorna på smuts men framförallt för att inte skada andra om man trampar på en fot.
 • Ha uppsatt hår. Även då du har hjälm.
 • Bär alltid vantar.
 • Alltid ha gymnastikskor och hopprep till fysen.
  (OBS! Se till så att det är rätt längd på hopprepet, inte för lång eller kort. Gärna ett plast- elelr gummihopprep.)
 • I omklädningsrum är det föräldrafritt. Behöver de allra yngsta åkarna assistans med skridskorna så be åkaren komma ut till föräldern i korridoren.
 • Be dina föräldrar lära dig att knyta skridskorna. Du bör kunna knyta dina skridskor när du är 7 år.
 • Toalettbesök ska vara avklarat innan träningen.
 • Om åkaren av någon anledning behöver gå av isen ska de tala om detta för tränaren innan de går av.
 • Frukt och dricka efter ett träningspass är alltid bra att ha!
 • Ha en bra inställning och alltid försöka göra sitt bästa.
 • Tänk på att det inte finns något omklädningsrum till åkarna när de tränar på Lilla isen. Bänkarna i korridoren utanför kan användas till skridskopåtagning mm.

Medföljande föräldrar och syskon:

 • Föräldrar eller andra personer som följer med för att titta på träningen ska sitta på läktaren eller i cafeterian. Undvik att stå eller gå i spelarbåsen framför bänkarna, dels kan skorna vara smutsiga och smutsen kan förstöra skenorna och dels för att inte störa i träningen.
 • Låt aldrig syskonen sitta på sargen. Skorna kan vara smutsiga och smutsen kan ramla ned på isen och orsaka fall eller förstöra skridskoskenorna.

 

·         följa tränarens instruktioner och koncentrera dig på vad du själv gör.

avstå från prat och annat som stör dina kamrater.

Visa svar


Dölj svar


Kontakt med Skövde Konståkningsklubb

Ta gärna kontakt med oss! Tänk på att Skövde Konståkningsklubb är en förening med idéella krafter (föräldrar) som jobbar så kan det dröja längre än om att ni tar kontakt med t.ex. ett företag. Självklart försöker vi ändå svara så snabbt vi kan! Det är bra om mailen hamnar rätt så vi har gjort ett försök att dela upp mail baserat på vad det är för typ av fråga man har. Gäller kontakten frånvaro från någon så kontakta den tränaren som står angiven i kalendern (när man klickar in på aktiviteten) i första hand.

Styrelse:
Kontakt med styrelse klicka här

Allmänna frågor:
This is a mailto link

Intresseanmälan (görs på följande länk):
https://www.skovdekk.se/Klubb/intresseanmalanskovdekonstakningsklubb/

Tränare:

E-post till tränare: This is a mailto link

Sofhia Wigren (huvudtränare)
070-965 43 29

Linda Kyrk
073-822 67 72

Celine Frank
073-310 26 06

Filippa Kåberg
072-222 54 70

Shami Kheiro
076-878 94 40

Erika Johansson
073-3409498

Daniella Tuvoinen
073-3884007

 

Medlemsansvarig:
Jimmy Aronsson
070-221 66 64

Skridskoskolan:
Dina Kavak
073-530 40 34

Annie Aronsson
073-386 95 98

This is a mailto link

Tävlingsarrangemang:

Sandra Nielsen
070-689 27 50

This is a mailto link

Anmälan tävlingar och test:

Sandra Nielsen
070-689 27 50

Hemsida:

Gustav Wiberg
072-525 51 12

Angelica Lindlöf
070-912 36 71

This is a mailto link

Newbody:

Eva-Lotta Johansson 
076-129 67 03

Skridskoslipning:

Antti Pirinen
073-229 62 85

Johan Arvidsson
070-252 40 24

Visa svar


Dölj svar


Försäkringar & licenser?

Medlemmar i idrottsföreningar är olycksfallsförsäkrade när de idrottar i föreningens verksamhet.

Försäkrade i Licensförsäkringen

Samtliga åkare som deltar i test eller någon form av tävlingsaktivitet ska ha licens. I åkarlicensen ingår en olycksfallsförsäkring som gäller under träningar och  tävlingar samt vid resa till och från dessa. Det är åkarens förening som anmäler licensen till Folksam, inte åkaren själv.

Försäkrade i Ungdomsförsäkringen

Ungdomsförsäkringen omfattar de ungdomar, anslutna till Svenska Konståkningsförbundet, som enligt förbundets bestämmelser inte behöver lösa licens till och med 31 mars det kalenderår de fyller 16 år. Ungdomsförsäkringen är premiefri.

När försäkringen gäller

Försäkringen gäller vid olycksfallsskada som inträffar under deltagande i av Svenska Konståkningsförbundet, dess distriktsförbund eller förening anordnad tävling, organiserad träning eller uppvisning i konståkning, konståkningsskola/ konståkningsläger samt under direkt färd till och från dessa aktiviteter. Då aktivitet sker på annan ort än hemorten (även utomlands), gäller försäkringen också under resor och vistelse i samband med denna.

Mer information

Mer information om licenser finns på Svenska Konståkningsförbundets  hemsida.

Försäkringsvillkoren och ytterligare information om försäkringarna kan hämtas på Folksams hemsida.

En sammanfattning av försäkringen för konståkning finns här.

Visa svar


Dölj svar


När tränar man?

Träningsmängden inom SKK varierar stort både mellan grupperna och över säsongen. Från en dag i veckan i Skridskoskolan till 8 pass i veckan för Elitserieåkarna under uppbyggnadssäsongen.

Varje grupp som tränar inom SKK har en kalender i respektive arbetsrum. Dessutom finns en kalender för hela föreningen där våra egna arrangemang och andra viktiga datum för hela föreningen anslås.

Här anges de tider resp grupp tränar. Varje aktivitet (om man klickar på dem) har även namn och telefonnummer till den tränare som är ansvarig för just detta träningspass.

Kalendertips...

Nedan följer två tips som kan underlätta er vardag i användandet av Kalendrar på SKK:s hemsida (och alla andra kalendrar på hemsidor i IdrottOnline)

 1. När ni kommer till kalendervyn, välj "Från - och till datum" så visas de kommande 30 dagarna i kalendern.
Till-från_kalender
Man kan få kalendern synkroniserad till sitt e-post program / telefon / PIM / etc.
 1. Till höger på varje kalender finns följande länk:
 2. Exportera_kalender
  Klicka på den för att få instruktioner på hur ni ansluter kalendern till t.ex. en smartphone så att ni alltid har en uppdaterad kalender med er.
  Notera att beroende på tjänst (Google, Windows Live, iCalender etc.) kan det ta upp till 24 timmar innan en ändring som syns på websidan syns i er telefon. Oftast går det fortare men vi har sett upp till 24 timmars fördröjning i enstaka fall.

Visa svar


Dölj svar


Om skridskor

Behöver man dyra skridskor?

När barnen barn börjar åka skridskor är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité.

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt d.v.s. så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen. Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

"Vanliga" skridskor är olämpliga att åka på då de ofta är mjuka som handskar och inte orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspass. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora skridskor eller för löst knutna.

Med allt ovan sagt så behöver inte bra skridskor innebära att de gör ett stort hål i din ekonomi. Nästan alla tillverkarna av konståkningsskridskor har nybörjarmodeller i sitt sortiment med lite enklare skenor. Dessa fungerar ofta de första 1-2 åren.

Det finns även en begagnad marknad för välskötta konståkningsskridskor. Antingen letar man själv efter ett par välskötta begagnade skridskor eller så köper man nya skridskor själv. Sköter man sina skridskor så kan de säljas för en betydande del av ny-priset då barnet växt ur dem. Begagnade skridskor av god kvalitet finns ett nästan omättligt sug efter. Ofta kan ett par skridskor passera ett flertal åkare då barn växer fort.

Visa svar


Dölj svar


Vilken storlek behöver jag på skridskorna?

Kängan för skridskoåkning är ett tekniskt verktyg, därför måste passformen kring foten vara mycket god. Korrekt storlek på kängan garanterar både komfort och bättre skridskoåkning. En felaktig storlek på kängan kan orsaka problem för dina fötter och förtar dina ansträngningar inom konståkning.

Storleken på kängorna anges i flera system beroende på vilket land tillverkaren kommer från. Storleken på EDEA-kängor, som är vanliga i klubben, är i millimeter, med steg om 5 millimeter per storlek för maximal passform. Det bästa sättet är att mäta foten och kängan med en mätsticka för att säkert få rätt storlek.

För att kontrollera din storlek kliver du i kängan utan snöre och trycker foten hela vägen fram tills din tå slår i kängan. På så sätt kan du kontrollera hur mycket utrymme som finns kvar bakom hälen. Normalt, för en växande fot, ska du lämna ett utrymme på ca 10 millimeter (absolut maximalt 15 mm). I en fot som slutat växa kan du lämna ett avstånd på ca 5 millimeter.

Storlek 

En känga som är för stor påverkar din skridskoförmåga och kan ge upphov till skador på foten. Vi föreslår att du använder strumpor i mikrofiber eller annat smidigt, absorberande material för att minska friktionen med kängans foder. Strumpan bör inte ha någon söm i området kring tårna för att undvika tryck på tårna.

Lite dyrare kängor kan även ha olika bredd på lästen för att passa olika fötter. Lästens bredd anges ofta med ett S, M eller L efter storleken på kängan.

 

 

Visa svar


Dölj svar


Att jämföra skridskostorlekar...

Skridskor anges i ett antal olika storlekar som skiljer sig från vanliga skor. Nedanstående tabell ger en vägledning till vilken storlek ni skall leta efter. Det finns dock ingen ersättning för att, om det alls är möjligt, prova kängorna före köp då både bredd och form på lästen varierar mellan olika tillverkare.

 

GRAF

             
Skridskostorlek 7c 8c 9c 10c 11c 12c 13c 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4
Skostorlek 24 25 26 28 29 30 31 33 33 34 34 35 36 36
                             
Skridskostorlek 4,5 5 5,5 6 6,5 7 7,5 8 8,5 9 9,5 10 10,5 11
Skostorlek 37 38 38 39 40 40 40 42 42 43 44 44 45 46
                             

Risport / Edea

Skridskostorlek   190 195 200 205 210 215 220 225 230 235 240 245  
Skostorlek   28 29 30 31 31,5 32 33 34 34,5 35 36 37  
                             
Skridskostorlek   250 255 260 265 270 275 280 285 290 295 300 305  
Skostorlek   37,5 38 39 40 40,5 41 42 42,5 43 44 45 46  

 

Ni kan även ladda ned en PDF-fil från EDEA där mått och storlekar mellan olika länder jämförs. I Sverige används (oftast) storlekstabellen "Euro" för vanliga skor. Använd tabellen "Actual foot measurmet" för att avgöra vilken storlek du bör ha på en EDEA känga.

Visa svar


Dölj svar


Hur snörar man sina skridskor korrekt?

En korrekt snörning av kängorna är grundläggande:

 • För att hålla foten i sin naturliga ställning inuti kängan.
 • För att låta kängan arbeta på ett korrekt sätt, utan veck eller att tungan förskjuts i sidled.

Snörningen ska både ge stabilitet och vara behaglig. Längst fram på skridskon ska snörningen vara lösare knuten för att blodcirkulationen ska bli tillräcklig och för att tårna ska kunna röra på sig. Mitt på ska snörningen vara hårdare för att säkra att hälen ligger an mot kängan och en lite lösare snörning överst säkrar en behaglig passform.

Snörning

Hur man snörar

Med snörning från utsidan, vilket innebär att man för in snörändorna i hålet från utsidan till insidan av kängan, ger det följande fördelar:

 • Snöret ger inte någon direkt press på foten vid insteget.
 • Det snörar kängan homogent.
 • Snöret blir självlåsande i varje loop.

I området med hakar föreslår vi att man snörar runt hakarna uppifrån toppen och nedåt, vilket resulterar i:

 • En bättre funktion av haken.
 • Snöret blir självlåsande i varje loop.
 • Med snöret i en "V"-form hjälper det fotleden att böja sig.

Våra fötter är inte symmetriska. Den inre delen av foten har större volym, medan den yttre delen har mindre volym. I alla kängor har tungan funktion att skydda foten vid insteget och hjälpa leden att böja sig. Vid felaktig snörning är det naturligt att tungan följer med fotens form, och glider utåt. För att förhindra att detta händer finns, på vissa modeller av skridskor, en ögla sydd i området där tungan ansluter till kängan. Det finns två sätt att använda öglan:

 • Låt båda skosnören gå igenom loopen.
 • Låt endast en snörända gå genom öglan och ”snurra” sedan snöret för att låsa tungan.

Visa svar


Dölj svar


Hur sköter jag mina skridskor?

Det finns flera anledningar till att ta väl hand om sina skridskor:

 • Bra skridskor, kängor och skenor, är ett måste för bästa träningsresultat
 • Misskötta skridskor ger ett lägre (eller inget) andrahandsvärde
 • Reparationer och extra omslipningar tar tid och är en onödig kostnad

 

Här är några enkla skötselråd för dina skridskor

 • Använd ALLTID skenskydd utanför isen. Grus och småstenar från skor kommer att ge skador på skenan som i värsta fall kan vara svåra att slipa bort.
 • Använd ALLTID skenskydd då du går med skridskorna i omklädningsrummet. Att bli trampad av en skridsko med skenskydd gör rejält ont. Utan skenskydd är det MYCKET värre och det finns många bara fötter i omklädningsrummet.
 • Skenskydden ska endast sitta på när du går med skridskorna utanför isen. Sitter skydden på en längre tid så rostar skenan.
 • Skenskydden bör kontrolleras då och då så att grus och smuts inte samlas i skydden, annars får man snart repor i skenan.
 • Torka alltid av skena och sula med en handduk efter avslutad åkning innan du lägger skridskorna i väskan.
 • Skaffa gärna speciella tygskydd för skenan som används vid transporter och förvaring av skridskorna.
 • Ta alltid ur skridskorna ur väskan när du kommer hem så att de kan torka. Torka inte fuktiga skridskor över ett varmt element. De ska torka i rumstemperatur.
 • Placera inte kängorna bredvid eld eller mycket varma föremål.
 • Kontrollera regelbundet att inte skruvarna som håller fast skenan sitter löst eller går runt.
 • Ta som vana att alltid titta över skridskorna efter veckans träning, och alltid före en tävling eller uppvisning.
 • Rengör skridskorna efter varje användning genom att ta bort smuts och damm.
 • Rengör vid behov utsidan av kängan med hjälp av lite mild tvål och vatten.
 • Välslipade skridskor är viktigt för ett bra träningsresultat. Tränarna kan visa hur du kan kolla slipningen av skenan.
 • Om kängan blir skavd på ytan och lädret framträder, måla på ny färg för att skydda lädret som annars drar åt sig vatten. Skridskoåterförsäljarna har ofta färgmatchad polish till just ditt märke av skridskor.
 • Gör rent skenskydden med jämna mellanrum. Det samlas damm och smuts i dem som gör att skenan nöts fortare än nödvändigt.

Visa svar


Dölj svar


Om du får besvär av skridskorna

En del barn har aldrig problem med skridskorna medan andra får varierande grad av obehag. Det händer att nya skridskor till en början skaver eller sitter för hårt mot foten och skapar så mycket obehag att det blir svårt att åka. Fram tills dess att skridskorna är inåkta kan det vara jobbigt för barnet att åka. Även den som köper begagnade skridskor kan råka ut för samma sak eftersom de då är inåkta av någon annan

 

Nedan finns några tips och beprövade metoder för att avhjälpa besvär med skridskorna.

 • Om skridskon trycker mot anklarna kan man göra skumgummibitar med ett litet hål som sätts över anklarna, innanför strumpan. På detta sätt flyttas belastningen från ankeln och hamnar utanför denna.
 • Smörj in utsatta ställen på foten med Försvarets hudsalva.
 • Om det redan har skavt så att rodnad uppkommit kan man sätta självhäftande väv eller compeed där det skaver vartefter man kan sätta de tidigare beskrivna skumgummibitarna ovanpå.
 • Nylonstrumpa utanpå vanlig strumpa minskar friktionen mellan fot och sko och kan därför motverka att skavsår uppkommer.
 • En del mer avancerade modellerna av konståkningsskridskor finns i S, M eller L , vilket innebär att skridskokängorna kan fås i utförande med olika bredd på lästen beroende på åkarens fot.
 • Vissa skomakare kan justera lästen vid behov.
  OBSERVERA!! Alla skomakare kan INTE göra det ordentligt på konståkningskängor. Prata med klubbens huvudtränare FÖRE du lämnar in dina skridskor. Det är mycket pengar som kastas bort OM det går fel.

 

Visa svar


Dölj svar


Slipning av skridskor

VAD kan jag slipa hos SKK?

SKK är en konståkningsförening, därför ligger fokus på slipning av konståkningsskridskor. Andra skridskor (tex "Jofa"-skridskor och hockeyrör) slipas om möjligt och i mån av tid men prioriteras inte i första hand om det ligger konståkningsskridskor och väntar på slipning.

 • Slipning genomförs av i första hand konståkningsskridskor.
 • Skadade skenor (tex. rostiga eller krökta skenor) slipas inte.
 • Vid tveksamma fall sker alltid samråd med åkaren före slipningen startas. Ev. slipning sker därefter helt på åkarens risk (dvs. skadas skena/känga av slipningen ersätts detta inte av klubben).
 • Långfärdsskridskor och hastighetsskridskor kan inte slipas i klubbens maskin då skenlängden på dessa är för lång för klubbens maskin.
 • Maskinen har en begränsning i att vi inte kan slipa smalare skenor än 2,5 mm med bra resultat. Det är inte vanligt men kan förekomma på visa enklare skridskomodeller.

NOTERA:

Sedan 2010 har skenor med avsmalnade tvärsnitt (t.ex. Wilson GoldSeal och GoldStar) samt skenor av lättviktstyp (fästen av t.ex. aluminium och kolfiber) börjat förekomma i större omfattning på nya och begagnade skridskor.

Klubbens maskin är f.n. inte lämpad för de avsmalnade skenorna och för lättviktsskenor är det mycket beroende på modell.

Det är extra viktigt att vara medveten om detta när ni köper nytt eller begagnat. I värsta fall behöver skridskorna transporteras till Göteborg / Stenungsund eller ert inköpsställe vid varje slipning.

Prata gärna med sliparna innan ni väljer skena för att få reda på möjliga konsekvenser av ert val av skena / skridsko. Gärna före ni köper något.

Skenor som inte kan slipas hos SKK hänvisas till slipning på andra klubbar / Skrisko återförsäljare. Prata med sliparna så kan de ge råd.

Visa svar


Dölj svar


KOSTNAD för slipning av skridskor?

Kostnaden för slipning beror på om skridskon används av åkare som är aktiv i SKK eller om skridskorna tillhör andra åkare.

 • 80 kr / par för SKK-åkares skridskor
 • 100 kr / par för övriga skridskor

Visa svar


Dölj svar


VEM kan slipa?

Kontakt uppgifter till föräldrar är upplärda på SKKs slipmaskin finns under "KONTAKTA SKK"

För dessa slipare tar klubben ansvar för skador som uppstår pga. slipningen. Övriga ombeds vänligen men bestämt att inte försöka använda slipmaskinen alls.

Vill någon lära sig att slipa så kontaktar ni de upplärda föräldrarna för en utbildning.

Visa svar


Dölj svar


VIKTIGT att veta!

Endast av klubben upplärda slipare tillåts använda klubbens slipmaskinen!

Klubben ersätter skador som uppstår under slipning om slipning sker av upplärda personer!

Lämna feedback till sliparna om ni känner att ni vill ha lite mer bett i skenan, om den har blivet för vass etc. Det är er feedback som gör att de utvecklas som slipare! Det är också er feedback som avgör om ni kommer vara nöjda med era skridskor efter slipning.

Tycker du sliparna har gjort ett bra jobb med dina skridskor är det också uppskattat att få veta.

Icke upplärda slipare är själva ersättningsskyldiga för skador som uppstår om maskinen används olovligen! Detta gäller skador på såväl skena och känga som maskin och övrig omgivning.

Visa svar


Dölj svar


NÄR slipar vi?

Slipning sker kontinuerligt under huvudsäsongen.

Slipning sker efter överenskommelse under för- och eftersäsong.

Andra klubbar som önskar slipning ombeds ringa och avtala tid med en av klubbens slipare för att säkert få slipning utförd i rätt tid.

Om det är bråttom - ring och avtala tid med en slipare.

Visa svar


Dölj svar


VAR lämnar jag in mina skridskor?

Om möjligt så samlar vi ihop ett antal skridskor och slipar vid samma tillfälle för att effektivisera tiden som sliparna lägger på detta.

 • Lämna skridskor med mjuka skydd, pengar och ett telefonnummer i Skrubben i lådan märkt "oslipade". Lådan står på "back-hyllorna" bland skridskorna.
 • Lägg pengar och telefonnummer (helst ett mobilnummer för att öka chansen att vi når er om frågor uppstår) i ena skridskon.
 • Skridskorna slipas normalt inom 5 dagar (vanligen på måndag, onsdag eller lördag).
 • Slipade skridskor hämtas i skrubben i låda märkt "slipade".
 • Det finns inget behov av att knyta ihop skridskornas snören.

Visa svar


Dölj svar


HUR slipar vi?

Följande information kan vara bra att känna till innan ni slipar era skridskor hos SKK:

 • Slipning sker med en NC-slip från Svenska Cag One.
 • Maskinen har bl.a. program speciellt utvecklat för konståkningsskridskor.
 • Slipskivan är av en mjukare kvalitet som ger en finare yta.
 • Som "standard" slipas med en skål-radie på 12,5 - 12,6 mm.
 • Har ni önskemål på skål-radier eller annan information ber vi er prata med sliparna innan ni lämnar skridskorna i skrubben. Det finns goda möjligheter att ta individuell hänsyn till åkarna vid slipning.
 • Övriga skridskor (icke konståkningsskridskor) slipas med samma skål och form som konståkningsskridskor alternativt kopieras befintlig profil och hål-radien sätts till 12,5 mm om inget annat önskas.

 

Cag One

Visa svar


Dölj svar


Anmälningar och Betalningar

Måste jag anmäla mig till olika aktiviteter?

Grundregeln för närvaro inom SKK är följande:

 

PLANERADE AKIVITETER FÖR HELA GRUPPER/KLUBBEN:

SKK förutsätter att ni kommer till planerade aktiviteter och att ni anmäler er frånvaro till er tränare om ni inte kan komma.


TÄVLINGAR, TEST, SLINGAUPPVISNINGAR:

SKK förutsätter att man anmäler sig i tid enligt den information som går ut. Är ni osäkra på vad som gäller ett visst tillfälle så fråga er tränare eller någon i styrelsen. I dessa fall måste ni som föräldrar följa med i bl.a. nyheter på hemsida och läsa mail för att vi skall hinna med att anmäla.

Visa svar


Dölj svar


Kostnader / Betalningsrutiner

Följande betalningsrutiner gäller för de kostnader som åkare har utöver medlems- och träningsavgifter.

NOTERA:

 • För att inte ni skall drabbas av efterfakturering av saker/tjänster ni redan betalt MÅSTE ni märka betalningarna noga med namn på åkare, samt vad betalningen avser.
 • Dela upp betalningarna, så ni inte blandar påsar, test och kläder till en klumpsumma, för då är det nästan omöjligt för kassören att reda ut vem som betalat för vad.

Tävlingar, test och sammandrag:

 
Vi ber att ni, så fort ni deltagit på någon tävling, test eller sammandrag betalar in summan till SKK:s bankgiro 5812-0098 enligt listan nedan.

Elitserietävling, ordinarie plats
Elitserietävling, utmanare

1075,00 kr/tävling
1175,00 kr/tävling

A-Tävling, 2 program
A-tävling, 1 program

875,00 kr/tävling
525,00 kr/tävling

Klubbtävling, 2 program
Klubbtävling, 1 program

625,00 kr/tävling
425,00 kr/tävling

Stjärntävling, 1 program
Stjärntävling, 2 program

325,00 kr/tävling
525,00 kr/tävling

Test                                                

Enligt inbjudan, vanligen 150,00 kr/test

 

På samma sätt ber vi er betala in till SKK:s bankgiro 5812-0098 när ni handlar nedanstående varor och tjänster:

Övrigt:

 

Program + musik - A-åkare

1100,00 kr/program

Program + musik - B-åkare

850,00 kr/program

Program + musik - C-åkare ungdom

550,00 kr/program

Program + musik - C-åkare minior

350,00 kr/program

Program + musik - Slinga, otestade åkare 0 kr

Slipning, Medlem SKK

80,00 kr

Slipning, övriga

100,00 kr

 

Betalning sker alltid till SKK:s Bankgiro 5812-0098


NOTERA ÅTER ATT:

 • För att inte ni skall drabbas av efterfakturering av saker ni redan betalt MÅSTE ni märka betalningarna noga med namn på åkare, samt vad betalningen avser.
 • Dela upp betalningarna, så ni inte blandar påsar, test och kläder till en klumpsumma, för då är det nästan omöjligt för kassören att reda ut vem som betalat för vad.

Visa svar


Dölj svar


Förklaring av avgifter

I stora drag så gäller detta (som alla åkare måste betala):

 1. EN medlemsavgift betalas per familj
 2. EN träningsavgift per åkare betalas (träningsavgiften varierar beroende på vilken grupp åkare tillhör). I träningsavgiften ingår is- och fysträning samt tävlingslicens för tävlingsåkare

Vi har valt att dela upp träningsavgiften på två delbetalningar. Medlemsavgiften och träningsavgiften gäller för hela konståkningssäsongen.Så först betalar man medlemsavgift + halva träningsavgiften och vid nästa delbetalning så betalar man resterande träningsavgift.

Exempel:

Barn i Konståkningsskolan har en träningsavgift på 1900kr.

Första inbetalningen:
500 kr (medlemsavgift)
950 kr (halva träningsavgiften)
Summa: 1450 kr

Andra inbetalningen:
950 kr (resterande träningsavgift)
Summa: 950kr

 

Mer information finns här:  "Avgifter och åtaganden"

Visa svar


Dölj svar


Tävlingar och Tester

Avdramatisering av stjärntävlingar fr.o.m. säsongen 2016/2017

Bedömning av Stjärntävlingar ändras till säsong 2016-2017.

Anledningen är enligt Svenska konståkningsförbundet att avdramatisera tävlingsmomentet ytterligare och att förbättra utvärderingarna till åkarna.

Följande ändringar görs:

 • Bedömarpanel: I panelen för bedömning ska en huvudbedömare och en bedömare finnas. Huvudbedömaren ska ha lägst licens Klubbtävlingsdomare, TS-licens eller tränare steg 2. Bedömaren måste inte vara en licensierad domare, men ska ha åkarbakgrund på lägst junior B-nivå och vara lägst 15 år.

 • Bedömning: Huvudbedömaren och bedömaren sitter bredvid varandra och jobbar i ett team och bedömer åkarna tillsammans. Inga poäng ges för programmen utan endast en skriftlig utvärdering ges till varje åkare. Ingen placering görs av åkarna i klasserna Miniorer och Ungdom. Placering för de äldre åkarna beslutas av huvudbedömaren och bedömaren tillsammans. Alla åkare ska få ett utvärderingsblad med en utförlig feedback beskrivet under rubrikerna med glada och ledsna stjärnor. Miniorer får inga ledsna stjärnor men istället en Raketstjärna med ”Tänk på att…” som ska ge åkaren en konstruktiv återkoppling.

 • Resultat: I klasserna Minior och Ungdom redovisas inget resultat, alla är vinnare som genomfört tävlingen. I klasserna Junior, Senior, Mixed och Adults redovisas halva startfältet

Visa svar


Dölj svar


Vad innebär "Test"?

Tester genomförs för att klassificera åkare så att åkare som tävlar i en klass har likvärdig nivå på sina kunskaper. Testernas innehåll och utformning bestäms av Svenska Konståkningsförbundet.

Testsystemet syftar till:

 • att tidigt utveckla grundläggande skridskoteknik
 • att bygga upp åkarens teknik i lagom takt
 • att kvalitetssäkra åkarnas teknik
 • att klassificera åkarna för tävlingar

Testsystemet består av två delar, basictest och friåkningstest.

Basictesterna syftar till att åkarna ska lära sig grundläggande skridskoteknik, bågar, skär och vändningar.

Friåkningstesterna syftar dels till att kvalitetssäkra teknikutvecklingen samt att dela in åkarna kunskapsmässigt för tävlingar.

Basic- och fritest testas separat. Första testnivån är grundtest och sedan följer test 1 till 4. I friåkning finns dessutom test 5 och 6.

Visa svar


Dölj svar


Att testa i Skövde KK

Tester arrangeras ett flertal gånger inom VKF och för SKK:s åkare gäller att tränaren bedömer när en åkare är mogen för att testa. Testande åkare genomför, om möjligt, testet i tävlingsklänning och för de yngre åkarna gäller hjälm på samma sätt som på träningar. Tester startar ofta tidigt på eftermiddagarna och det kan bli nödvändigt att ta ledigt från tex skolan. Prata med ditt barns lärare i god tid om detta.

Vid test bör man försöka vara på plats ca en timma före gruppens utsatta tid. Lite mer senare på kvällen. Fråga din tränare om vad som är lämpligt vid ett visst testtillfälle om ni är osäkra.

Fråga gärna din tränare om framsteg och vad som behövs för att klara nästa test. I skrubben finns även ett utskrivet kompendium av de gällande reglerna ni kan låna om ni vill läsa om regler medan ni väntar under ett träningspass.

Visa svar


Dölj svar


Vilka tävlingsklasser finns det?

Nedanstående tabell redovisar de klasser och testkrav som finns för singelåkning.. 

Testkrav ska vara uppfyllda vid anmälningstidens utgång. Om en efteranmälan blir aktuell ska testkraven ändå ha varit uppfyllda vid anmälningstidens utgång. Åkaren ska tävla i den klass som den uppfyller testkravet för och kan inte tävla i en klass med lägre testkrav.

 

Singelåkning

Lägsta testnivå

Förbunds-
tävling

A-tävling

Klubbtävling

Stjärntävling

Fri

Basic

Senior A

4 4 X X X X

Junior A

4 4 X X X X

Ungdom A15

4 4  X X X X

Ungdom A13

3 3 X X X X

Minior A

3 2   X X X

Senior B1

3 3     X X

Senior B2

2 2     X X

Junior B1

3 3     X X

Junior B2

2 2     X X

Ungdom B15:1

3 3     X X

Ungdom B15:2

2

2

    X X

Ungdom B13

2

2

    X X

Minor B

2 2     X X

Senior C

Grund -       X

Junior C

Grund -       X

Ungdom C

Grund -       X

Minor C

Grund -       X

Visa svar


Dölj svar


Tävlingsinstruktion för åkare och föräldrar

Ta god tid på er så ni inte är stressade när ni kommer fram till ishallen. Åkarna bör vara på plats i ishallen och vara färdiga 1h innan deras klass börjar.

”Färdiga” betyder:

 • Tävlingsstrumpbyxor på
 • Håret är uppsatt
 • Ätit något innan
 • Toalettbesök avklarat
 • Tävlingsmusik inlämnad

Tränaren kan ofta hjälpa till med håruppsättning, men säg till i tid (minst dagen innan) och försök själva först (herrar behöver ej försöka på plats i ishallen utan håller sig utanför omklädningsrummet).

De med långt hår skall ha det i en knut eller i inbakade flätor. Inget löst hängande hår. Spraya bak håret från ansiktet.

Föräldrarna har sin hedersplats på läktaren. Åkarna kommer upp till er efter de har åkt. Så lite föräldrar i omklädningsrummen som möjligt är uppskattat! Tränaren säger till om det är något som hon behöver hjälp med.

 

Liten checklista innan avfärden från hemmet till tävlingen:

 • Skridskor
 • Hårda skydd
 • Mjuka skydd
 • Klänning
 • Strumpbyxor
 • Tävlingsmusiken på CD + extra CD-skiva (åkarens namn, klubb, och tävlingsklass ska finnas på båda skivorna)
 • Har man två program har man 2 +2 skivor (endast ett musikstycke på varje skiva för att inte riskera att få fel musik till programmet)
 • Hopprep
 • Överdragströja
 • Gympaskor
 • Extra hårspännen/hårnålar
 • Hårspray
 • Tejp
 • Extra skosnören
 • Lindor
 • Plåster
 • Compeed
 • Isspray / kylspray

Visa svar


Dölj svar


Regler för avanmälan från tävlingar

Avanmälningar från tävlingar regleras i de generella Svenska reglerna under 119§ - Anmälningsavgifter.

Nedan följer ett utdrag från 119§ för säsongen 2018/2019 samt lite kommentarer:

§ 119 - Anmälningsavgifter

1. Anmälningsavgifter fastställs årligen av förbundsstyrelsen och framgår nedan.
2. Anmälan till tävling är bindande och avgift ska betalas till arrangören senast sista anmälningsdag, som
anges i inbjudan.
3. Betalning efter anmälningstidens utgång betraktas som efteranmälan.
4. Vid efteranmälan ska dubbel avgift betalas.
5. Regler för återbetalning
  a) Hela avgiften återbetalas om anmäld åkare inte får sitt deltagande bekräftat eller om tävlingen blir
inställd.
b) Vid avanmälan efter anmälningstidens utgång, men före kl. 24.00 två (2) dagar före första
tävlingsdagen återbetalas halva avgiften. Dock sker ingen återbetalning efter fastställande av
startordning, som vid Stjärntävlingar kan ske tidigare (se § 207).
c) Vid avanmälan efter kl. 00.00 dagen före första tävlingsdagen, eller efter fastställande av
startordning om den skett tidigare, sker ingen återbetalning.
d) Återbetalning ska göras senast tio (10) dagar efter avslutad tävling.

Kommentarer:

Punkt 2 

För SKK gäller att föreningen betalar in anmälningsavgiften för samtliga åkare till tävlingsarrangören. Åkaren betalar in sin egen anmälningsavgift till klubbens bankgiro.

Punkt 3

Som en efteranmälan räknas även en icke komplett anmälan (t.ex. saknade/ogiltiga PPC, saknade testkort, obetald anmälningsavgift etc.).

SKK ansvarar för att anmälan är komplett för varje Skövde-åkare och om det ändå inträffar misstag betalas ev. extra avgift normalt av SKK. Undantag är om det är uppenbart att åkaren genom eget agerande själv orsakat en efteranmälan.

Punkt 4

SKK:s åkare förväntas att omedelbart underrätta både arrangören och den ansvarige inom SKK för anmälan så snart det är klart att åkaren inte kommer delta. Den ansvarige inom SKK för anmälan skall även underrättas snarast om det finns risk för att åkaren behöver avanmälas.

Det finns två orsaker till detta.

 1. Ev. återbetalning av anmälningsavgiften är beroende av tiden när avanmälan sker. Sjukdom och läkarintyg spelar sedan många år ingen roll. Det är bara tiden för avanmälan som har betydelse. Därför skall avanmälan alltid ske skriftligt via mail till arrangören (arrangörens mailadress står alltid i inbjudan till tävlingen).

 2. Av hänsyn till arrangören skall avanmälan ske skyndsamt och regelverket skall inte utnyttjas till att försena avanmälan "bara för att det är tillåtet". Alla arrangörer i Sverige är beroende av så många anmälda åkare som möjligt för att kunna ordna tävlingar. Ju fortare arrangören vet att en åkare avanmäls desto större möjlighet har arrangören att ta in en reserv på den plats avanmälningen lämnar tom.

Visa svar


Dölj svar


Vad gäller för träning i samband med tävling?

(Nya regler från Svenska Konståkningsförbundet som gäller fr.om. säsongen 2015/2016)

Stjärntävling
Träning tillåten fram till tävlingsstart för berörd klass

Klubbtävling
Träning ej tillåten samma dag som tävling för berördklass.

A-tävling, Elitserie
Träning ej tillåten efter fastställandet av startordning

SM-veckan(singel/par/isdans)
Träning ej tillåten efter att åkaren registrerat sig

Synkro (alla tävlingar utom Stjärntävling)
Träning ej tillåten efter att laget registrerat sig

Visa svar


Dölj svar


Vad är tävlingsförberedande aktivitet?

(Nya regler från Svenska Konståkningsförbundet som gäller fr.om. säsongen 2015/2016)

Detta för att tillåta barn och ungdomar att delta under enklaste tävlingsliknandeformer utan att utsättas för pressen att ta test och på så vis få en mer naturlig ingång tilltävlingsverksamheten,

Under denna ”tävlingsform” är varken bedömning eller rangordning av åkarna tillåtet. All aåkare under 21 år får delta. Hjälm och betald licens är obligatorisk.Programtiden är max 1 min 30 sek till musik och innehållet är valfritt. 2/3 av isen användstill tävling och 1/3 för uppvärmning.Ytterligare information för arrangörer om Slingatävlingar kommer att publiceras påförbundets hemsida.

Visa svar


Dölj svar


Mer om konståkning

Vilka piruetter finns det?

Det finns 4 st grundläggande typer av piruetter.

 • Ståpiruett
 • Liggpiruett
 • Sittpiruett
 • Himmelspiruett

Dessa kombineras ofta med varandra genom att man går från en typ till en annan. Även akrobatiska element kan ifogas i piruetter.

 

Svenska Konståkningsförbundet har en illustrativ guide till piruetter på sin konståkningsportal Skatesweden.se

Visa svar


Dölj svar


Vilka hopp finns det?

Det finns 6 st grundläggande hopp. Dessa delas upp i "tåhopp" och "skärhopp".

Tåhopp inleds genom att sätta i taggarna på ena skridskon i isen, och inkluderar (i ordning efter svårighet från lättast till svårast):

 • Toeloop, som startar bakåt med upphopp från ytterskär på höger* fot och skjuts iväg med isättning av den vänstra* skridskons taggar.
 • Flip, som startar med upphopp bakåt från bakre innerskär på vänster* fot och skjuts iväg med isättning av den högra* skridskons taggar.
 • Lutz, som startar med upphopp bakåt från ytterskär vänster* fot och med isättning av den högra* skridskons taggar.

Skärhopp använder inte taggarna i upphoppet. Skärhoppen inkluderar (i ordning efter svårighet från lättast till svårast):

 • Salchow, med upphopp bakåt från vänster innerskär utan hjälp från höger* ben och med landning på höger* ytterskär.
 • Ögel (Loop) med upphopp bakåt från höger* ytterskär utan hjälp från vänster ben och med landning på höger* ytterskär.
 • Axel, med upphopp framåt från vänster* ytterskär utan hjälp från höger* ben och med landning på höger* ytterskär. Axel anses som det svåraste hoppet och är det enda roterande hoppet med upphopp framåt. Axelhoppet är normalt det sista hoppet en skridskoåkare lär sig medan det för föräldrar ofta är det första hopp man lär sig identifiera pga. den unika ansatsen framåt.

Hopp sammanfogas ofta till kombinationer (flera hopp efter varandra) eller sekvenser (med mellansteg) och varieras bl.a. genom antalet rotationer i luften.

För den nyfikne finns en mer detaljerad guide till olika hopp i PDF-format.

Svenska Konståkningsförbundet har en illustrativ gudie till hopp på sin konståkningsportal Skatesweden.se

www.monkeysee.com finns bra video med förklaringar (engelskspråkig) till hopp.

 

NOT: För åkare som roterar åt vänster får man byta höger mot vänster och tvätrom i texten ovan

Visa svar


Dölj svar


Var hittar jag mer information?

Internet är alltid bra att söka på om man vill läsa på. Konståkning är trots att det är en växande sport så är det ingen gigantisk sport jämfört med t.ex. fotboll (tex ger en googling på "konståkning" ca 1,4 miljoner träffar medan "fotboll" ger 31 miljoner) men ett par användbara länkar som vi rekomenderar är:

 

SVENSKA

Svenska Konståkningsförbundet 

Konståkning på Wikipedia

Lite om Konståkning

 

ENGELSKA

Figureskating at About.com

På about.com finns allt som en förälder kan vilja veta. Dock tyvärr på engelska.

 

MER LÄNKAR

finns här..

Har någon fler tips på informativt material så maila This is a mailto link

Visa svar


Dölj svar 

 

 

majoren skövde


Lorentzon 

 


 


AssemblinWibergs Web


Lorentzon styr


CEJN AB


 

 


Grönsakshuset SkövdeMP Skating


Postadress:
Skövde KK - Konståkning
Billingehov
54142 Skövde

Besöksadress:
Billingehov
54142 Skövde

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info